İnternet Aboneliği Kapatma Dilekçesi

İnternet erişimi günümüzde temel gereksinimlerden biri olarak görülmektedir, hatta birçok ülke vatandaşlarına kesintisiz internet erişimini bir hak olarak sunmaya bile başlamış durumdadır. Ülkemizde büyük şehirlerde internet erişimine sahip olma oranı dünyadaki gelişmiş ülkelere yakın durumdadır ve yurt geneline bakıldığında ise dünya ortalamasının altında kalmaktayız. Eğitim , Eğlence , İletişim gibi her tür aktivite bir yerde internet üzerine taşınmış ve taşınmaya devam etmektedir. Bu sebeple internet erişimi çocuk genç yetişkin ve yaşlılar için temel ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir.

İnternet Aboneliği geniş bir kavramdır, burada kasıt internet erişimi hizmetine abone olmaktır. Ülkemizde Internet erişimi internet servisi sağlayıcı şirketler tarafından sağlanmaktadır ve bilgi iletişimi Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sorumluluğundadır. İnternet Aboneliği yapmak isteyen kişiler ev veya işyerlerine internet erişimi sağlayabilecek şirketlere müracat ederler ve teknik altyapı müsait ise abone olurlar.

Abonelikler genel olarak süresiz olarak yapılmakta ve yeni aboneliklere taahhüt sağlanması halinde indirimli fiyatlar ve erişim için kullanılacak modem sağlanabilmektedir. Ayrıca günümüzde birçok ek katma değerli hizmet de internet aboneliğine ek olarak sunulabilmektedir. Bunlar genel olarak televizyon yayını ve seç izle yada öde izle modeli yayın platformlarıdır. Ayrıca internet aboneliğinde sabit telefon hizmeti de sağlanabilmektedir.

Bu hizmet çeşitlilikleri internet servisi sağlayıcı şirketlere göre değişkenlikler göstermektedir, tüm şirketlerin sadece internet erişimi aboneliği özelliği olduğu gibi yukarıda belirttiğimiz ek katma değerli hizmetleri de bir paket olarak sundukları avantajlı teklifleri olabilmektedir.

Internet Aboneliği yapılırken kişiler ihtiyaçlarına göre bir hız ve kota tercihi yapmaktadır , abonelik paketleri de bu şekilde planlanmaktadır. Temel erişim ihtiyacı olan ve çok yüksek miktarda veri kullanmayan kişiler kotalı ve düşük hızlı , çok yoğun ihtiyacı olan ve büyük miktarda veri kullanan kişiler de yüksek hızlı ve limitsiz paketleri tercih etmektedirler. Ayrıca adil kullanım noktası uygulaması ile de aylık belirli bir veri sınırına ulaşana kadar yüksek hız, bu limitin aşılması halinde hızın düşürülmesi gibi uygulamalar da bulunmaktadır. Bazı operatörler de günün belirli saatlerinde yüksek hız ve belirli saatlerinde ise daha düşük hız sundukları paketler de sunabilmektedir.

İnternet hızı ve kota uygulamalarına dikkat edilerek ve ihtiyacı karşılayacak bir paketin seçilmesi önemlidir, gereken hızdan daha yavaş ve düşük kotalı internet erişimi çok yüksek hızlara ve veri ihtiyacı çok olan kişilere yetersiz gelecek ve limit aşımı , yüksek fatura , yetersiz hız gibi sorunlar ile karşılaşma durumları olabilecektir.

Bu sebeple internet erişimi ihtiyacınızı yaklaşık olarak tahmin ederek doğru bir paket seçerek abone olmanız menfaatinize olacaktır. Düşük paketlerden daha yüksek paketlere geçişler taahhüt süresince genellikle mümkün olurken, yüksek paketlerden düşük paketlere geçişe genellikle fiyat farkı veya cayma bedeli gibi uygulamalar yapılabilmektedir. İlerki dönemde azalacak artacak veya değişecek ihtiyaçlarınızı da düşünerek taahhütname imzalamanız önemlidir.

Internet Aboneliği taahhütnameleri genellikle 1 yada 2 yıllık olmakta ve bu taahhüt edilen süre boyunca internet aboneliğinin kapatılmaması karşılığında internet servisi sağlayıcı tarafından sizlere maddi avantajlar ve gerekli olan ekipmanlar sağlanmaktadır. Örneğin iki yıl taahhüt veren yani internet aboneliğini kapatmama sözü veren bir kullanıcıdan kurulum , aktivasyon , bağlantı ücretlerinin alınmaması ve kullanacağı kablosuz modemin sağlanması gibi maddi avantajlar sunulması ve internet erişim ücretinde de aylık 40 lira indirim yapılması gibi avantaj paketleri sunulabilmektedir.

Fakat bu taahhütname bağlayıcıdır ve abonelik süresinden önce kapatılırsa sağlanan tüm avantajların maddi karşılığının genellikle ödenmesi zorunlu olmaktadır. Bu sebeple taahhütlü abone olan kişilerin taahhüt sürelerine ve kapatma işlemlerine dikkat ederek bir cayma bedeli ile karşılaşmamalarını önermekteyiz.

Internet Erişimi ülkemizde birçok farklı yöntem ile sağlanmaktadır, en yaygın olanlardan bahsetmek gerekirse ADSL ve VDSL en yaygın internet erişim yöntemi olarak karşımıza gelmektedir. Bunun temel sebebi en az 50 yıldır çok yaygın olarak kullanılan sabit telefon hatları üzerinde sabit telefon görüşmesini etkilemeden sunulabilen bir teknoloji olması sebebi ile sabit telefon hattının ulaştığı her yerde kullanılabilmesi ile en yaygın erişim ağı ADSL ve VDSL internet erişimidir. Eski sabit telefon hatları üzerine takılan bir modem aracılığı ile telefon hattı etkilenmeden internet erişimi sağlanabilmektedir. Kesintisiz ve yüksek hızlı oldukça da ekonomik bir erişim sağlayan ADSL ve VDSL Türk toplumunun en yaygın tercihidir.

Son yıllarda özellikle toplu yaşam alanları ve sitelerde yaygın şekilde kullanılan Fiber internet de 1000 mbit e varan internet erişim hızları ile internet çağının en yüksek hızını sunabilen internet erişim sistemidir. ADSL ve VDSL e göre çok daha sınırlı bir alanı kapsıyor olsa da altyapı çalışmaları devam etmekte olup artık mahalle tipi yerleşim yerlerinde de büyük şehirlerde Fiber internet erişimi yaygın şekilde kullanılabilmektedir. Fiber internet çok farklı altyapılar ile sağlanabilmektedir, bazı noktalarda modeme kadar fiber optik altyapı ile gelirken , bazı noktalarda ise binaya , bazı noktalarda dağıtım kutusuna kadar fiber optik teknolojisi ile gelen internet erişimi kullanım noktasına ethernet veya telefon kablolaması gibi altyapılar ile ulaştırılabilmektedir.

Çok eski olmasına rağmen halen yaygın biçimde kullanılan bir altyapıda kablo tv şebekesini kullanan kablonet veya Uydunet internet erişimdir. Eskiden analog yayın olan kablo tv yayınları internet çağı ile birlikte televizyon yayınına ek olarak internet erişimi ve dijital yayınlara erişim de sunabilen bir teknolojiye erişmiştir. Altyapı yaygınlığı telefon hatları kadar geniş olmadığı için kablonet yada uydunet yalnızca kablolu yayın şebekesi bulunan alanlara sunulabilmektedir.

VDSL , ADSL , Kablonet ve Fiber internet erişimlerinde internet erişimi bir şekilde fiziki bir kablo üzerinden sağlanmaktadır yani kullanım noktasına bir şekilde bir kablo ulaşmak durumundadır.

Teknolojinin gelişimi ile cep telefonu şebekelerinin yaygınlaşması , 1 2 3 4 G derken 4,5g ve 5g teknolojilerinin geliştirilmesi ile 3g sonrası tüm altyapılar yüksek hızlı internet erişimi sunabilen şebekeler haline gelmiş durumdadır. Yani bir kablo olmadan tamamen kablosuz iletişim ile yüksek hızlı internet erişimi kullanılabilir duruma gelmiştir ve bu sayede belirli bir fiziki bağlantı olmadan serbest dolaşabilir şekilde internet erişimi imkanı sağlanmıştır. Cep telefonları üzerinden sağlanan bu erişim cep telefonlarından internetin paylaştırılması veya GSM modem alınması ile normal bilgisayarlarında kullanabileceği bir internet erişimi sistemi olarak kullanılabilmektedir. Gittikçe de yaygınlaşmaktadır.

Hatta çok yüksek veri transferi yapmayan kişiler için GSM şebekesinden internet erişimi sağlamak çok daha ekonomik de olabilmektedir. Farklı bir internet aboneliği yapmak yerine cep telefonu hatlarındaki internet paketlerini yükselterek internet erişimi paylaşımı özelliği ile yada bir modem alarak bilgisayarlarını da internete erişebilir hale getirebilirler.

Fakat GSM şebekesinden internet erişimi yukarıda belirttiğimiz alternatiflere göre bazı dezavantajlara sahiptir. Yüksek veri kullanımında GSM paketleri çok çabuk dolar ve limit üstü kullanımlar diğer aboneliklere göre daha pahalıdır. GSM şebekesinin yoğunluğuna göre hız dalgalanmaları yaşanabilmektedir. Kapalı alanlarda cep telefonu sinyalleri zayıflamakta ve yüksek hız sağlayan 4g ve sonrası erişim betonarme bina içlerine düşebilmektedir. Bu dezavantajlara dikkat ederek ve limit aşımı yapmayarak kullanıldığında GSM şebekesinden internet erişimi son derece avantajlıdır. Ayrıca sadece internet erişimi için kullanılabilen özel veri hatları da operatörler tarafından sunulabilmektedir, ihtiyacınıza uygun paket varsa ve sabit bir noktada değil serbestçe istediğiniz her yerden internete erişmek istiyorsanız GSM şebekesi üzerinden internet erişimi aboneliği tam size göre.

Ülkemizde internet servisi sağlayıcıları küçük ve büyük şirketler olmak üzere onlarcadır. Yazımızda bir şirketin adını kullanmamaya özen göstererek yönlendirmeden kaçındığımız için şirket ünvanlarından bahsetmeyerek genel geçerli hizmetleri sizlere anlatarak abonelik iptalinin yapılma prosedüründen bahsedeceğiz.

Abonelik işlemleri genellikle ilgili şirketin müdürlüğüne , şubesine , bayisine veya çağrı merkezine şahsen ulaşarak yapılabilen bir işlemdir, internet abonelik sözleşmesi imzalandıktan sonra birkaç gün içerisinde bağlantı , kurulum ve aktivasyon yapılarak modeminiz size ulaştırılarak internet erişimine sahip olabilirsiniz.

İnternet abonelikleri aylık olarak faturalandırılmaktadır , her aylık kullanım ve varsa limit aşımları ve varsa diğer katma değerli servislerin ücretleri ayda bir defa fatura edilerek bir defada tahsil edilmektedir.

İnternet aboneliğinizi yaptınız ve bir süre kullandıktan sonra aboneliğinizi iptal etmeniz gerekebilir. İşte bu yazımızın sonunda kısaca bu işlemden bahsedeceğiz. İnternet aboneliğini kapatmak yani iptal etmek için hizmet aldığınız internet servisi sağlayıcı şirkete şahsen başvuru yapmanız gerekmektedir, şahsen gidemiyorsanız vekaletname ile de vekiliniz sizin adınıza internet aboneliği kapatma dilekçesi verebilmektedir.

Yine hatırlatmak isteriz internet aboneliğinizi kapatmadan önce taahhütnameniz varmı , varsa kaç aylık süreniz kaldı , taahhütname ile geçici olarak size sunulan modem ve yayın cihazlarını iade ettinizmi yada nasıl iade edeceksiniz bu konuları etraflıca düşünerek araştırarak hareket ediniz.

İnternet aboneliğinin kapatılması , taşınma , ihtiyacın son bulması , başka bir şirketin abonesi olunması gibi bir sebep ile olmaktadır ve abonenin kapanışı için bir gerekçe sunmasına gerek yoktur, insanlar hür iradeleri ile ücret ödeyerek bir hizmet almış ve diledikleri zaman maddi karşılığını ödeyerek aboneliğini bitirmiş olurlar. Fakat aboneliğinizi kapatma gerekçenize göre hizmet aldığınız şirket size cazip teklifler de sunabilmektedir. Örneğin kapatmak yerine bir yıl daha kullandığınız takdirde şu fiyatlarndırma ile kullanmaya devam edebilirsiniz gibi bir teklif sizlere sunulabilmektedir. Bu sebeple kapatma işlemi yaparken siz değerli müşterisini kaybetmek istemeyen şirket size bir avantaj da sunabilir, bu teklif cazip bir teklif olacaktır ve genel ihtiyacınızı düşünerek bu teklifi kabul etmek menfaatinize olabilir. Dikkatlice değerlendiriniz.

Ayrıca internet servisi sağlayıcılar arasında da operatör değişikliği yapılabilmektedir, yani GSM hattı taşıma gibi internet aboneliğinde de hizmet aldığınız şirketi değiştirme hakkınız vardır, bunu yapabilmek için eski hattın abonelik sahibinin yeni şirkete taşıma başvuru yapması gerekmektedir. Aboneliğe benzer bir prosedür vardır ve benzer bir süreç ile yeni şirketten aboneliğiniz başlatılabilmektedir. Bir şirketten diğer bir şirkete geçiş yaparken bu alternatifin olup olmadığını da danışarak hareket ediniz. Bu sayede bir hizmeti kapatmak ile uğraşıp diğer hizmete abone olmak yerine eski hizmetinizin otomatik olarak sonlandırılarak yeni aboneliğinizin başlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Yukarıdaki yazımızda internet aboneliği ile ilgili temel bilgileri sizler ile paylaştık, umarım memnun edici ve yeterli bilgi sağlamayı başarmışızdır.

Yakın gelecekte Edevlet üzerinden internet aboneliği gibi hizmetlerin kapatma işlemlerine başvuru yapabileceğiniz sayfalar hizmete açılacaktır. Edevlet Hizmetlerini incelemeniz faydalı olabilmektedir. İnternet Aboneliği Kapatma İptal işleminizi edevlet üzerinden yapma şansınız bir zaman sonra olacaktır. Yazımızın sonunda erişime açıldığında erişim linki size sağlanacaktır.

Ayrıca tüm iletişim hizmeti aboneliklerinde iptal işlemi yapıldığında , varsa taahhütten cayma bedelleri için bir son fatura düzenlenmektedir. Aboneliğinizi iptal ettiğiniz zaman cayma bedeli faturasını ödemeyi unutmayınız. Bu faturaya ek olarak da son aylık kısmi kullanımınız da gün hesabı yapılarak son kullanım faturası olarak yine iptal işleminden sonra düzenlenmektedir. Bu faturayı da ödemeyi unutmayınız. Hatta bazı operatörlerde bu fatura 2 3 ay sonra bile düzenlenebilmektedir. Aboneliğinizi iptal ettikten sonra birkaç kez hizmet numarası ile sorgulama yaparak düzenlenen fatura bulunuyorsa ödeyiniz. Yazının sonunda BTK iletişim hizmetleri fatura abonelik borç sorgulama sayfasını sizler ile paylaşacağız.

Aşağıda sizler ile İnternet Aboneliği Kapatma Dilekçesi örneği paylaşacağız, bu dilekçeyi hizmet aldığınız şirketin müdürlüğü ünvanına hitaben düzenlerken, abonelik bilgilerinizi doğru biçimde yer vermeye ve ıslak imzalı olarak ilgili şirketin müdürlük bayi yada şubesine şahsen teslim etmeye özen gösteriniz. İnternet Aboneliği Kapatma Dilekçe Örneği aşağıda sizin ile metin olarak ve word pdf formatlarında paylaşılmıştır. Düzenleyerek kullanabilirsiniz.

İnternet Aboneliği Kapatma Dilekçesi Örneği




		
	................................................. Müdürlüğüne
	(INTERNET HİZMETİ ALDIĞINIZ ŞİRKETİN ÜNVANINA HİTABEN YAZINIZ)




	Abone Numarası : 

	Hizmet Numarası : 	

	İsim Soyisim :

	TC Kimlik Numarası : 

	Hizmetin Sunulduğu Adres  :


	Telefon : 

	Eposta Adresi :

	

		Şirketinizden İnternet Erişimi hizmeti almaktayım, abonelik bilgilerim yukarıda bilgilerinize sunulmuştur.

		Kişisel sebepler ile internet erişimi ihtiyacım sona ermiştir. Bu sebeple internet erişimi hizmetimin sonlandırılması , aboneliğimin kapatılmasını , son fatura tutarımın yukarıdaki iletişim bilgilerime ilterilmesi için gereğini saygılarım ile arz ve talep ederim.

					

							Tarih :

							İsim Soyisim : 

							İmza :

	

Türkiye Cumhuriyeti Edevlet Hizmetleri arasında yer alan Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu Mobil/Sabit/İnternet/Kablo Tv/Uydu İşletmecilerinden Borç/Alacak Sorgulama ve Ödeme/iade İşlemleri Sayfası ile iletişim servisleri ile ilgili borç durumunuzu sorgulama yapabilirsiniz : https://www.turkiye.gov.tr/btk-mobil-sabit-internet-kablo-tv-uydu-isletmecilerinden-borc-ve-alacak-sorgulama

Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Abonelik Fesih Başvurusu Edevlet hizmeti sayfası ile iletişim hizmetleri ile ilgili abonelik kapatma işlemi başvurusu yapabilirsiniz. : https://www.turkiye.gov.tr/btk-abonelik-fesih-basvurusu


Diğer internet aboneliği kapatma ile ilgili içeriklerimize aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

Scroll to Top