Dilekçe ÖrneğiDilekçe Örnekleri, Dilekçe Nasıl Yazılır, Word Pdf Dilekçe İndir, Dilekçe Yazma, Dilekçe Örneği
dilekceornegi.com'a hoş geldiniz.
Seyahat İzin Belgesi Örneği – Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat İzin Belgesi Örneği – Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Dilekçe Örneği
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Dilekçe Örneği

Seyahat İzin Belgesi Nedir?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları süresince şehir dışına çıkmak için almanız gereken özel belgeye Seyahat İzin Belgesi denir.

Yol İzin Belgesi olarak da bilinen bu belge ile şehirler arası toplu ulaşım araçlarına bilet alabilir ve özel aracınızla şehir dışına seyahat edebilirsiniz.

Kimler Seyahat İzin Belgesi Almalıdır?

Genelge kapsamında sokağa çıkma yasağının bulunduğu gün ve saatlerde şehirler arası yolculuk yapmak isteyen herkesin seyahat izin belgesi alması gerekmektedir.

Uçağa Binmek İçin Seyahat İzin Belgesi Göstermek Gerekir mi?

Uçak bileti olan misafirlerimiz sokağa çıkma kısıtlamasından muaftır. Misafirlerimiz mobil uçuş kartı, bilet görüntüsü gibi uçuşu olduğuna dair bir belge ibraz ederek seyahate katılabilirler.

Ancak aşağıdaki hallerde uçuşa kabul için seyahat izin belgesi göstermek zorunludur:

  • 65 yaş ve üzeri yolcularımızın uçuş öncesinde seyahat izin belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir.
  • 18-20 yaş arası gençlerin yanlarında veli ya da vasisi olmadan uçuşa kabul edilebilmeleri için ailelerinin bulunduğu yere seyahat ediyor olmaları ya da genelgede belirtilen zorunlu durumları belgeliyor olmaları gerekmektedir.

Özel Araçla Seyahat İzin Belgesi Alabilmek İçin Gerekli Zorunlu Haller Nelerdir? Seyahat İzni Belgesi Şartları

65 yaş altı T.C. vatandaşlarının özel araçlarıyla şehir dışına seyahat edebilmeleri için aşağıdaki zorunlu hallerden birini belgeleyerek yol izin belgesi almış olmaları gerekmektedir:

  • Askerlik görevini tamamlayarak yerleşim yerine dönmek isteyenler,
  • Birinci dereceden vefat eden yakının cenazesine katılacak olanlar,
  • Tedavi amacıyla seyahati zorunlu olan hastalar,
  • ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri
  • Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar,
  • Ceza infaz kurumlarından salıverilenler,
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz etmeleri gerekmektedir.)

Not: Zorunlu bir hali bulunmayan vatandaşların sadece toplu ulaşım araçlarıyla seyahatine izin verilmektedir. Toplu ulaşım araçlarının görevlilerine bilet, rezervasyon kodu vb. ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.

65 Yaş ve Üzeri Kişilerin Seyahat İzin Belgesi Alması Zorunlu mu?

Evet, 65 yaş ve üstü kişilerin kısıtlamanın olduğu gün ve saatlerde uçak, otobüs, tren, vapur gibi toplu ulaşım araçlarını kullanarak şehirlerarası yolculuk yapabilmeleri için seyahat izin belgesi almaları zorunludur.

Uçuşu olan 65 yaş ve üzeri yolcularımızın uçuş öncesinde seyahat izin belgesi ibraz etmeleri gerekmektedir.

20 Yaş Altı Kişiler İçin Seyahat İzin Belgesi Aorunlu mu?

20 yaş altı kişiler yanlarında veli/vasi olmadan 31.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Genelge’de belirtilen “Zorunlu Durumların” varlığı halinde Seyahat İzin Belgesi alarak sadece toplu ulaşım araçlarıyla yolculuk yapabilirler.

Eğer bu kişilerin yanında velileri varsa izin belgesi almalarına gerek yoktur.

Turizm Amaçlı Yol İzin Belgesi Alırken Aranan Şartlar Nelerdir?

65 yaş üstü vatandaşların turizm amaçlı yol izin belgesi alabilmeleri için başvuru esnasında aşağıdaki belgelerden birini ibraz etmesi gerekmektedir. Bu belgeler şunlardır:

  • Otel tatili için rezervasyon belgesi,
  • Yazlık/devremülk tatili için tapu örneği
  • Kiralık ev/villa tatili için kira sözleşmesi
  • Karavan tatili için ruhsat veya kira sözleşmesi

Seyahat İzin Belgesi Nereden Nasıl Alınır?

Seyahat izin belgesini telefonla 199’u arayarak ya da e-devlet üzerinden online başvuru yaparak alabilirsiniz. Başvuru sonucu SMS ile tarafınıza bildirilmektedir.

Telefonla Yol İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı’nı arayarak temsilcinin sizden istediği bilgileri (nereden neye gideceğiniz, kiminle gideceğiniz, araç plakası, gideceğiniz yerin adresi vs.) eksiksiz bir şekilde vererek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru sonrası onay mesajı tarafınıza iletilecektir. Bu SMS’i silmemeye özen gösterin.

E-devlet Üzerinden Seyahat Belgesi Nasıl Alınır? / Seyahat İzin Belgesi Sorgulama

E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama alanına “seyahat izin belgesi” yazarak çıkan sonuçlarda “İçişleri Bakanlığı/E-Başvuru” linkine tıklayın. Açılan sayfada “Yeni Başvuru” butonuna tıklayarak “Başvuru Türü Seçimi”nize uygun olacak şekilde formu doldurarak başvurunuzu tamamlayın.

Seyahat izin belgesi e-devlet başvuru linki için tıklayınız.

Başvurunuz değerlendirildikten sonra SMS ile tarafınıza “Başvurunuz kabul edilmiştir” ya da “Başvurunuz reddedilmiştir” şeklinde bilgi mesajı gönderilecektir. Onay SMS’sini şehir giriş çıkışlarında ve toplu ulaşım araçlarına binerken göstermeniz gerekmektedir. Bu sebeple kısa mesajı silmemeye özen gösteriniz.

Ayrıca son düzenlemelere göre seyahat edebilmek veya AVM gibi yerlere giriş yapabilmek için HES kodu alınması zorunlu hale geldi. HES kodunun ne olduğunu ve nasıl alınacağını öğrenmek istiyorsanız Hayat Eve Sığar internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

81 il genelde uyulması gereken kuralların olduğu, en güncel Kademeli Normalleşme Tedbirleri Genelgesi için ise T.C. İçişleri Bakanlığı sayfasına göz atabilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar:

  1. T.C. Bakırköy Kaymakamlığı
  2. Pegasus Airlines
  3. Hayat Eve Sığar
Dilekçe Örneği