Kaldırım İşgali Şikayet Dilekçesi

Kaldırım İşgali Nedir?

Kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişinin faaliyetlerine kaldırım işgali denir. Bu faaliyetlere belediye zabıta görevlileri tarafından cezai işlem uygulanmaktadır.

Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından idari para cezası verilir. Bu durum 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu madde 38/1 üzerinde belirtilmiştir.

Kabahatler Kanununun 38. maddesinde yer alan ifadeler ise şöyledir:

(1) Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından elli Türk Lirası idari para cezası verilir.

(2) Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların geçtiği kaldırımlar üzerine inşaat malzemesi yığan kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından yüz Türk Lirasından beş yüz Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

Yukarıdaki ifadelere ve ilgili diğer maddelere, buraya tıklayarak Kabahatlar Kanununun 9345. sayfasından ulaşabilirsiniz.

Afiş Asanlara da Cezai Yaptırım Uygulanır mı?

İlgili belediyenin yönetmeliğinde yer alan ifadeler çerçevesinde, afiş asanlara da belirli bir miktar para cezası uygulanabilmektedir.

Geçici İşgal Faaliyeti İzni Nasıl Alınır?

İşgal faaliyetleri için belediyeden izin alınması gerekmektedir. Alınacak izin ve faaliyetler doğrultusunda başvuru sahibinin ödemesi gereken bazı ücretler vardır. Bu ücretler, belediyeler tarafından belirlenmektedir. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yetki alanında bulunan bir yerde işgal faaliyetinde bulunabilmek için yapılması gerekenler ve ödenilmesi gereken ücretler şu şekildedir:

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yetki ve tasarrufunda bulunan yol, meydan, kaldırım, pazar, yeşil alan, otopark, sahil, iskele, istasyon, köprü gibi yerlerden bir kısmının herhangi bir maksat için (çadır, stant, gösteri, tanıtım, dondurma dolabı, simit-mısır vs. tezgâhı, masa sandalye vb. konulması) işgali halinde,
  • Faaliyet yapacağınız yerleşim yeri Avrupa Yakasında ise; Avrupa Yakası Zabıta
    Müdürlüğüne, Anadolu Yakasında olması durumunda ise; Anadolu Yakası Zabıta Müdürlüğüne izin başvurusu yapılması gerekmektedir.
  • İzin işlemleri için Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğünün 0212 521 84 65 (30-45) Anadolu Yakası Zabıta Müdürlüğünün 0216 586 55 50 no’lu telefon numaralarından bilgi alabilirsiniz.
  • İzin alınmasına müteakip tahakkuk ve tahsilat işlemleri için Gelirler Müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.
  • Tahakkuk ve tahsilat işlemleri için Gelirler Müdürlüğünün 0212 449 43 59 – 0212 449 43 71 – 0212 449 49 89 numaralı telefonlarından bilgi alabilirsiniz.
  • Faaliyetin yapılacağı alanda kurulacak her bir adet stant için günlük olarak 200-TL Stant Kurma Ücreti,
  • Faaliyetin yapılacağı alanın her bir m2’si için günlük olarak 2.50-TL İşgal Harcı,
  • Faaliyet kapsamında yapılacak tüm reklam görselleri için haftalık olarak 105,00-TL İlan Reklam Vergisi ve Asma Tahsis Ücreti,
  • El ilanı, broşür, katalog, takvim, biblo v.b. reklam unsurlarının dağıtımının yapılması halinde her bir adet broşür için 25-Kuruş İlan Reklam Vergisi
    Bedelleri en geç faaliyetin başlayacağı güne kadar peşin olarak ödenir.
  • Eğer yapılacak olan faaliyet Belediyemiz yetkisinde bulunan yerlerdeki özel mülke konu alanlar içerisinde yapılacak ise işgal harcı ve stant kurma ücreti bedelleri ödenmez.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işgal faaliyetleri konusunda sık sorulan sorulara ithafen hazırlamış olduğu ve bizim de alıntı yaptığımız metnin tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız.

İşgal Şikayetlerinde Görevli Birim Hangisidir?

İşgal şikayetlerinden sorumlu birim belediyenin Zabıta Daire Başkanlığıdır.

Kaldırım İşgali Nasıl Şikayet Edilir?

Kaldırım işgali ile ilgili şikayetler, rahatsız olunan konunun açıkça belirtildiği bir dilekçeyle belediyeye başvurarak yapılmaktadır. Başvuru yapılacak belediye ise şikayet duyduğunuz yerin bağlı olduğu belediye olmalıdır.

Kaldırım İşgali Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Kaldırım işgali şikayet dilekçesinde öncelikle ilgili belediyeye ve Zabıta İşleri Daire Başkanlığına hitap ederek başlamalısınız. Sonrasında dilekçe konusunu belirtmeli ve paragrafınızda şikayetinizi açıkça dile getirmelisiniz. En sonda da ad soyad, imza, T.C. kimlik numarası ve adresiniz gibi detayları ekleyerek dilekçenizi hazır hale getirebilirsiniz.

Aşağıda ise örnek bir dilekçe yer almaktadır. Bu dilekçeyi word veya pdf biçiminde indirebilir ve kişisel bilgilerinize göre düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.

Kaldırım İşgali Şikayeti Dilekçe Örneği
                       .......... BELEDİYESİ
                     ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞINA


Konu: Kaldırım işgal faaliyetine ilişkin şikayetimizin sunulmasından ibarettir.

       ....... ili, ....... ilçesi sınırlarında yer alan ............... adresinde ikamet etmekteyim. Oturduğum binanın altında yer alan ....... adlı kafe, gerekli izinleri almadan bina girişini kapatan ve şahsi otoparktaki aracın park etmesini zorlaştıran birtakım masa, sandalye gibi eşyaları kaldırıma koymuştur. İşletmeciyi de uyarmamıza rağmen aynı sorun devam etmektedir. 
       İşgalin sonlandırılması hususunda bilgi ve gereğini arz ederim.


                                                      .../.../....
                                                          Ad Soyad
                                                              İmza

Tel No :
T.C. No:
Adres  :

Kaldırım İşgali Şikayetine İlişkin İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler:

Scroll to Top