Motorlu Araç Tescil Belgesi Kayıp Zayi Dilekçesi

Motorlu Araçların karayollarında kullanılabilmesi için Emniyet Trafik Şubelerine kaydedilmeleri gerekmektedir. Kaydı yapılan araçlar için Tescil Belgesi düzenlenmektedir ve bu belge ilgili motorlu araç ile alakalı tüm teknik bilgileri , kullanım amacını , sahibini , taşıma kapasitesini ve yolcu sayısı gibi tüm bilgileri içeren belgedir. Daha önceki dönemlerde motorlu araç ruhsatları iki belgeden oluşmaktadır, Tescil Belgesi ve Trafik belgesi olarak düzenlenen bu belgeler 2017 yılında sadece Tescil Belgesi olarak düznelenmeye başlanmıştır ve artık trafik belgesi bulunmamaktadır, daha önce trafiğe çıkan ve trafik belgeleri bulunan araçların trafik belgelerinin bir anlamı yoktur ve bu araçların trafik belgeleri Tüvtürk muayenesi esnasında geri alınmaktadır , herhangi bir anlamı kalmamıştır. Trafik belgeleri daha önceki dönemlerde araçların trafik kayıtları ve muayeneleri ile ilgili bilgiler taşırken artık elektronik sistemler ile takip edildikleri için trafik belgeleri gereksiz durumdadır, Araç muayeneleri ile ilgili TüvTürk raporu ve etiketi yeterli olarak araçlarda bulundurulmaya devam etmektedir.

Tescil Belgeleri arac trafikteyken bulundurulması gereken belgelerdir, aracın üzerinde tescil belgesinin bulunmaması trafik kanunu açısından kusurdur ve tespit edilmesi halinde ceza işlemi uygulanmaktadır. Ayrıca araç sürücüsünün araç türüne göre sürücü belgesi bulunması ve ticari araç ise psikoteknik ve ilgili türde SRC belgesi bulunan bir sürücü olması gerekmektedir. Aracın usulüne uygun yüklenmiş ve yolcu sayısının da emniyet kemeri sayısından fazla olmaması gerekmektedir. Ayakta yolcu alma hakkı olan şehiriçi taşıma araçlarının da yolcu sayısı sınırına uyması gerekmektedir. Ayrıca motorlu aracın geçerli bir egzost emisyon ölçüm raporu bulunması ve trafik zorunlu mali mesuliyet sigortasının bulunuyor olması gerekmektedir. Ticari araçlarda kış aylarında şehirlere göre değişmek ile beraber kış lastiği zorunluluğu olan dönemlerde kış lastiğinin kullanılıyor olması gerekmektedir. Ayrıca aracın fenni muayenesinin TüvTürk tarafından yapılmış ve geçerli olması gerekmektedir. Aracın tüm aydınlatma sistemlerinin kusursuz çalışyor olması ve aracın herhangi bir teknik aksamında bir değişiklik yapılmamış olması gerekmektedir.

Tescil Belgeleri zorunlu belgeler olduğu için araç tescil belgesinin kaybolması veya hasar görmesi ve okunamaz hale gelmesi halinde Emniyet Trafik Şubesine başvuru yapılarak yeni bir Tescil Belgesi basımı talep edilmelidir, yenisi basıldığı zaman eski belge varsa emniyet müdürlüğünde geri alınmaktadır. Trafik Tescil Belgelerinin yeniden basımı bazen aynı gün bazen ertesi gün tamamlanabilmektedir ve bir evrak ücreti vardır, ücretin bankadan yatırılması gerekmektedir. Elektronik sisteme bağlı olan tüm emniyet müdürlüğü trafik şubelerinden bu işlem yapılabilmekedir.

Motorlu Araç Tescil Belgeleri birçok durumda düzenlenmektedir , tüm araçlar sıfır olarak alındığında satış ile ilgili fatura , ötv , mali mesuliyet sigortası aslı , TSE uygunluk belgesi , araç bayisinin yetki belgesi , nüfüs cüzdanı fotokopisi , araç tescil dosyası , tüzel kişilik ise resmi belgeleri gerekmektedir. Yeni araç tescil belgesi için nüfusa kaydın bağlı olduğu ilçenin bağlı bulunduğu emniyet müdürlüğüne , tüzel kişiler merkez adresin bağlı olduğu veya şubenin bağlı olduğu emniyet müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurular şahsen ve 30 gün içerisinde yapılmalıdır, araç tescil edilmeden plaka düzenlenmeyeceği için zaten sıfır araçların trafik işlemleri tamamlanmadan trafiğe çıkmaları uygun değildir. İthal yolu ile gelen araçlarda gümrük şahadetnamesi , TSE uygunluk belgesi yukarıda belirtilen sıfır araç tescil belgesi müracat evraklarına eklenerek başvuru yapılmalıdır.

Plaka değişikliklerinde ve plaka zayi olması sonucunda yeni plaka verilmesi halinde de yeniden tescil belgesi alınması gerekmektedir. Veraset yolu ile miras kalan araçlarda da yeniden tescil belgesi alınması gerekmektedir, veraset ilamı yani mirasçılık belgesi nin evraklar ile sunulması gerekmektedir. Araçlar üzerinde şasi no düzeltmesi , motor değişikliği ile motor no değişikliği , teknik tadilat sonucunda yeniden tescil düzenlemesi , LPG sistemi gibi yakıt sistemi değişiklikleri , araç yolcu sayısında değişiklik yapılması gibi tüm teknik değişiklikler için de yeniden tescil belgesi çıkartılması gerekmektedir. Aynı şekilde renk değişikliği , logo takma , logo çıkarma gibi işlemlerde de yeniden tescil belgesi alınması gerekli olmaktadır.

Motorlu Araç Tescil Belgesi Kayıp Zayi Dilekçesi vermek için nüfus kaydınızın bağlı olduğu emniyet müdürlüğüne , aracın tescil olduğu emniyet müdürlüğüne veya ikametinizin bağlı olduğu emniyet müdürlüğüne giderek şahsen başvurmanız gerekmektedir. Araç sahibinin şahsen başvuru yapması zorunludur, yalnızca noter vekaleti ile trafik müşavirleri başvuru yapabilmektedir. Araca yeniden tescil belgesi verilebilmesi için aracın muayenesinin geçerli olması ve trafik sigortasının bulunması gerekmektedir. Araç trafikten men edilmiş bir araç ise yeniden tescil belgesi verilemez. Motorlu Araç Tescil Belgesi Kayıp Zayi Dilekçenizi aşağıda sunmuş olduğumuz Motorlu Araç Tescil Belgesi Kayıp Zayi Dilekçesi örneğini doldurarak hazırlayabilir dilerseniz word yada pdf dosyaları olarak bilgisayarınıza indirerek düzenleyebilirsiniz.

Motorlu Araç Tescil Belgesi Kayıp Zayi Dilekçesi Örneği :




		................................. Emniyet Müdürlüğü
		Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne


	
	
	MOTORLU ARAÇ : 

	Plaka No : 
	
	Sahibi : 

	İkamet Adesi : 

	Telefon :

	Marka : 

	Model : 

	Motor No : 

	Şasi No : 

		

		Şubenizde kayıtlı bulunan yukarıda bilgilerini sunmuş olduğum motorlu aracımın Motorlu Araç Tescil Belgesi zayi olmuştur. Yenisinin düzenlenmesi için gereğini saygılarım ile arz ve talep ederim.

						

									Tarih : 

									İsim Soyisim : 

									İmza 
	

Eminet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Hizmetleri ile alakalı bilgilendirme sayfası https://www.egm.gov.tr/trafik-tescil-hizmetleri-hakkinda-bilgi-almak-istiyorum

Scroll to Top