Dilekçe ÖrneğiDilekçe Örnekleri, Dilekçe Nasıl Yazılır, Word Pdf Dilekçe İndir, Dilekçe Yazma, Dilekçe Örneği
dilekceornegi.com'a hoş geldiniz.
Kat İrtifakı Başvuru Dilekçesi

Kat İrtifakı Başvuru Dilekçesi

Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı, inşaatı devam eden yapılarda hak sahibi olan kişilerin arsa üzerindeki paylarını göstermek amacıyla düzenlenen resmi tapu türüdür.

Kat irtifakı tapusu, bina inşaatının başından sonuna kadar olan geçiş sürecinin yasal olarak ilerleyebilmesi için gerekli olan resmi ve yazılı belgedir. Arsa üzerinden mülk sahibi olmak isteyen ya da inşaat halindeki yerleşim projelerinden ev alan kişilerin hakları yasal olarak kat irtifakı tapusu ile koruma altına alınır.

Kat irtifakında, arsa üzerinden pay sahibi olan kişilerin sahip olacakları konut ile ilgili tüm detaylar yer alır. Kişiler, aldıkları konutun metrekaresini, kaçıncı katta olduğunu, kapı numarasını, konutun adresini kat irtifakı tapusunda görebilir.

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her iki tapu türü de kişilerin mülkiyet haklarının yasal olarak koruma altına alındığını gösterir. Mülkiyet haklarını gösteren belge olmalarına rağmen birbirlerinden ayrılan noktaları da bulunur. Kat irtifakı tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasındaki farklar şunlardır:

Her ikisi de mülkiyet hakkını gösteren belge olmasına rağmen mülkiyet türlerinde farklılıklar vardır. Kat irtifakında tapu cinsi arsadır ve pay sahibine arsa üzerinden belirli bir alan verilir. Kat mülkiyetinde ise tapu cinsi binadır. Hak sahibi bağımsız mülk üzerinde hak sahibi olur.

Kat irtifaklı tapuya sahip olan bina, gerekli merciler tarafından henüz onaylanmamıştır ve iskan belgesi verilmemiştir. Kat mülkiyetli tapu ise binanın gerekli kontrollerden geçerek güvenli, yasal ve iskan belgesine sahip olduğu anlamına gelir.

Kat mülkiyetli tapuya sahip olan daireler iskan belgesine sahip olduğundan bankalar, bu dairelere kolaylıkla konut kredisi verebilir. Kat irtifaklı tapuya sahip olan binalarda ise iskan belgesi olmadığından banka, konut kredisi verirken zorlayabilir. İnşaatı tamamlanan ancak iskanı alınmayan daire almak istenirse güvenli inşaat firmaları ile anlaşma kişiye yarar sağlar.

Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?

Kat irtifakının kurulması için Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapılır. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde arsa ya da proje sahibi ile pay sahibi olan kişiler arasında resmi senet düzenlenir. Kat irtifakı tek bir kişiye ait olacaksa resmi senet yerine istem belgesi hazırlanır. Yasal olarak bu işlemlerin yapılmasının ardından arsa ya da proje sahibi, pay sahibine kat irtifakı tapusunu verir. Kat irtifakı tapusunun alınması için bina inşaatının bitmemiş olması, binanın tamamında kat irtifakı bulunması ve bina içerisinde inşa edilecek bölümlerin bağımsız olması gerekir. 

Kat İrtifaklı Daire Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ev sahibi olmak isteyen kişiler, kat irtifak tapulu daireleri satın alırken şu adımları izlemelidir:

Kat irtifaklı binanın iskanını kontrol ettirmelidir. İnşaat tamamlandığı halde iskan belgesi alınmamış ise ileride ev sahibi olmak isteyen kişiye çeşitli sorunlar çıkarabilir.

Bina, inşaat projesindeki gibi tamamlanmamış olabilir. Böyle bir durumda belediye binanın, inşaat projesine göre düzeltilmesine hatta yıkılmasına karar verebilir. Bu nedenle binanın proje planına uygun olarak bittiği kontrol edilmelidir.

Bazı bankalar kat irtifaklı daireye iskan belgesi olmadığından ötürü konut kredisi vermeyebilir. Kişi konut kredisi ile ev sahibi olmak isterse bu durumu daha önce incelemelidir.

Kat irtifaklı daire almak riskli görünse de konuya ilişkin yapılacak detaylı araştırmanın ardından, yasal ve resmi süreçler ile çalışmalarına devam eden güvenilir yerlerden mülk edinerek doğru yerlere yatırım yapılabilir.

Kat İrtifakının Kurulması İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Kat irtifakının kurulması için yapılacak olan başvurularda gerekli birkaç belge bulunur. Gerekli belgeler ile Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuru yapıldığında arsa üzerinden pay sahibi olan kişilere kat irtifakı tapusu verilir. Gerekli belgeler ise belediyeden belediyeye değişkenlik gösterse de genelde istenen belgeler şunlardır:

  • Taraflara ait kimlik belgesi
  • Birer adet fotoğraf
  • Mimari proje
  • Vaziyet planı
  • Yönetim planı
  • İşlemlerde temsil var ise temsil belgesi
  • Kat irtifakı başvuru dilekçesi

Not: Kat irtifakı başvurusu için gerekli belgeler ve dilekçe ile müracaatın yanı sıra e-Devlet üzerinden online müracaat da mevcuttur. İlgili sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kat İrtifakı Başvuru Dilekçesi

                     GEBZE BELEDİYE BAŞKANLIĞI
                  İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne


     Maliki olduğum ........ ili, ........ ilçesi, ........ Mahallesi, ...... pafta, ...... ada, ...... parsel numaralı taşınmaz için hazırlanmış olan kat irtifakı projesinin kontrol edilerek onaylanması hususunda bilgi ve gereğini arz ederim.


                                                    .../.../....
                                                        Ad Soyad
                                                            İmza
Adres	  :
Telefon No:

Ekler:
1. Kat İrtifakı Projesi
2. Proje Dijitali (CD)
Dilekçe Örneği