Göç İdaresi Başkanlığı Dilekçe Örneği

Göç İdaresi Başkanlığı Dilekçe Örneği Göç İdaresi Başkanlığına yapılacak yazılı başvurular için kullanılabilecek dilekçe örneği dir. Göç İdaresi Başkanlığı Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görevini sürdürmekte olan ve Türkiye Cumhuriyeti Sınırları içerisinde misafir edilecek koruma statüsündeki yabancılara dair görevleri bulunan bir kamu kurumudur.

Göç İdaresi Başkanlığının temel görevleri göçmenlik ve koruma statüsünde ülkemize geçici olarak kabul edilen misafir yabancıları ilgilendiren mevzuatın geliştirilmesi ve Türkiyeye doğru gelen göçün denetlenmesi ve idare edilmesi. Göçle gelen kişilerin her çeşitli iş ve işlemlerinin yürütülmesi , İnsan ticaretinin ve yaşattığı mağduriyetlerinin önlenmesi , Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından içeri yasadışı yollar ile giriş yaptığı belirlenen kişiler ile ilgili resmi işlemlerin yapılması , uyum sürecindeki kişilerin iş ve işlemlerinin yapılması , geçici koruma sürecindeki kişilerin iş ve işlemlerinin yapılması , Düzensiz göç ile mücadele konusunda kolluk kuvvetleri ve diğer kamu idareleri ile birlikte hareket ederek düzensiz göç ile mücadeleye destek olmak , Göç ile gelen kişiler ile ilgili tüm kamu kurumlarının koordinasyonunu sağlamak olarak değerlendirilebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti , Osmanlı geleneğinden de gelen büyük devlet geleneği bulunan bir devlet ve onu oluşturan millettir. Türk Milleti gözünün gördüğü yerde mağdur bırakmayacak bir gelenek ve kültür mirasına sahip fertlerden oluşur ve güçünün yettiği her noktadaki zor durumdaki kişilere din dil millet ayrımı yapmaksızın daima yardımcı olmaya azami gayreti göstermektedir. Her bir misafirini mümkün olan en iyi imkanlarda ağırlamaktan memnuniyet duyar ve bunun için bir karşılık beklemez. Her zor durumdaki kişi çevresinde bir Türk varsa kendini daha güvende hissedebilir.

Göç İdaresi Başkanlığı Adres ve İletişim Bilgileri

Adresi : Çamlıca Mahallesi 122. Cadde No:4 Yenimahalle/ANKARA

Telefonu : +90 312 422 05 00

Web Sitesi : https://www.goc.gov.tr/

Göç İdaresi Başkanlığı İdari Birimleri ve Teşkilat Yapısı

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tüm yurttaki yabancı misafirlerin göçmenlik , uyum, geçici koruma , düzensiz göçmenlik gibi tüm süreçlerini yöneten kamu kurumu olması sebebi ile düm yurtta çeşitli idari görevleri bulunan merkez ve taşra teşkilatı bulunan büyük bir kamu kurumudur. Çünki Milyonlarca düzenli ve düzensiz geçici koruma durumunda olan sığınmacı ülkemizde misafir edilmektedir.

Merkez teşkilatı birimleri

  • Yabancılar Genel Müdürlüğü
  • Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü
  • Düzensiz Göçle Mücadele ve Sınır Dışı Genel Müdürlüğü
  • Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü
  • Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü
  • Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı
  • Hukuk Müşavirliği

Taşra Teşkilatı İletişim Bilgilerine erişim sayfası : https://www.goc.gov.tr/tasra-teskilati

Göç İdaresi Başkanlığına dilekçe nasıl yazılır ?

Göç İdaresi Başkanlığı bir kamu kurumudur ve tüm kamu kurumları gibi sunulacak dilekçelerin belirli temel şartları taşıması gerekmektedir. Temel birinci şart Türkçe dil ve dilbilgisi kurallarına uygun şekilde yazılması ve resmi dilekçe yazımı kurallarına uygun biçimde kaleme alınmasıdır.

İkinci şart ise yazılacak dilekçenin Göç İdaresi Başkanlığı görev konusunda olması ve mevzuata göre kabul edilebilir talepler sunuyor olmasıdır. Herhangi başka bir kamu kurumunun görev alanına girmekte olan veya mevzuata uygun olmayan konularda sunulan dilekçelerin işlem görme şansı yoktur.

Dilekçelerin Türkçe olması zorunludur fakat ülkemize bir sebep ile geçici koruma statüsü ile sınırlı süre ile misafir olarak barınan yabancı ülke vatandaşlarının Türkçe bilmesini pek kimse bekleyemez bu sebeple bu durumda ülkemizde bulunan yabancıların işlemleri ile ilgili yapacakları başvurularda tercüman veya anadillerinde bilgilendirme ve işlem yapılma şansı mevcuttur. Bu gibi dil sorunu yaşayan kişilere gerekli destek sağlanmaktadır.

Dilekçe yazımına hitap makamı ile başlanmaktadır, kurumun tam ünvanına hitaban yazılacak dilekçeler için hitap makamı “Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığına” olarak kullanılabilir, Herhangi bir il ilçe müdürlüğüne yazılacak dilekçeler ise “Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ………………………. Müdürlüğüne” hitabı ile yazıma başlanır.

Daha sonra sunulması gereken bilgi ise dilekçe konusudur, dilekçe konusu dilekçe ile sunulan temel istemin bir cümle ile ifade edilerek dilekçenin özetlenmesi olarak değerlendirilmelidir. Dilekçe konusunu okuyan bir yetkili dilekçenin hangi maksat ile sunulduğunu açıkça anlayabilmelidir.

Daha sonraki bölüm dilekçe serbest metin bölümüdür, bu bölümde makul paragraflara bölünmüş biçimde istemler sunulmalıdır. Genel olarak dilekçenin daha anlaşılır olabilmesi için öncelikle taleplerin izah edildiği bir açıklama yanı giriş paragrafı , daha sonra detayların sunulduğu bilgiler paragrafı, daha sonra gerekçeler ve taleplerin izah edildiği paragraflar ve en sonda istemlerin sunulduğu paragrafın yer alması makuldür.

Dilekçe düzenleyen kişinin ismi , tarih ve ıslak imza ile tamamlanır ve kuruma şahsen sunulur. Başkasının adına dilekçe yazılamaz, yalnızca aşağıdaki durumlarda başkasının adına dilekçe yazılabilmektedir.

Reşit olmayan kişiler için velileri , Kayyım Vasi yada temsilci ataması yapılmış kişiler için resmi temsilcileri , tüm tüzel kişiler için resmi yetkilileri müracat yapabilirler, Müteveffa kişiler için birinci derece yakınları başvuru yapabilirler. Bunu dışındaki başvurular için vekaletname veya resmi temsil yetkisini gösterir belgelerin sunulması şarttır.

Göç İdaresi Başkanlığı Dilekçe Örneği

Aşağıda boş şablon Göç İdaresi Başkanlığı Dilekçe Örneği metin word ve pdf dosya türlerinde yer almaktadır. Sırası ile hangi müdürlük makamına sunduğunuzu , dilekçe konusunu ve dilekçe metin bölümünü düzenledikten sonra alt kısımda yer alan kişisel bilgilerinizi düzenleyerek , isim soyisim tarih ve ıslak imza atarak ve ekli belgeleriniz varsa sırası ile belirterek dilekçenizi düzenleyebilir ve şahsen Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edebilirsiniz.


Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ……………………. Müdürlüğüne

Dilekçe Konusu : 







Yabancı Kimlik No :
Uyruğu : 
Pasaport / Kimlik No : 
İsim Soyisim : 
Anne Adı : 
Baba Adı  :
Doğum Tarihi :
Yurtdışı İkamet Adresi  :
Türkiyedeki İkamet Adresi  :
Telefon Numarası : 
Eposta Adresi  :

						Tarih : 
						İsim Soyisim  :
						İmza :
EKLER :
1-
2-

TC İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından edevlet üzerinden sunulmakta olan elektronik hizmetlere erişebilmek için https://www.turkiye.gov.tr/goc-idaresi-baskanligi adresini ziyaret edebilirsiniz. Yazının kaleme alındığı dönemde eikamet başvurusu belge doğrulama , evlenme ehliyet belgesi başvurusu ve doğrulama ,geçiçi koruma kişisel bilgi sorgulama , ikamet izini kişisel bilgi sorgulama , ikamet izini müracat belge doğrulama , kamu işe alım kariyet kapısı , uluslararası koruma kişisel bilgi sorgulama , vatansız kişi kişisel bilgileri sorgulama , yabancılar için yol izini belgesi başvrususu , yol izin belgesi doğrulama hizmetleri yer almaktadır.

Scroll to Top