Dilekçe ÖrneğiDilekçe Örnekleri, Dilekçe Nasıl Yazılır, Word Pdf Dilekçe İndir, Dilekçe Yazma, Dilekçe Örneği
dilekceornegi.com'a hoş geldiniz.
Engelli Emeklilik Dilekçesi Örneği

Engelli Emeklilik Dilekçesi Örneği

Engelli Emeklilik Dilekçesi Örneği

“Engelli Emeklilik Dilekçesi Örneği” başlıklı içeriğimizde, nasıl emeklilik başvurusu yapılabileceği ve ilgili dilekçe örneğini tüm ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.

Engelli Emeklilik Başvurusu

Engelli emekliliği için kişinin engel durumu çalışmaya başlamadan önce olmalıdır. İş başladıktan iş nedeniyle engellilik malulen emeklilik durumudur. Engelli emekliliği sosyal devlet ilkesi gereği engelli kişiye tanınmış erken emeklilik hakkıdır. Engelliler emekli olduğunda yaşlılık maaşı alır. Engellilerin emeklilik şartları, işçi, memur ve bağkur olarak ayrı ayrı değerlendirilir.

Emeklilikte ilk sigorta tarihi önemli. İşe ne kadar geç başlandıysa prim ödeme ve yıl şartı artmakta. Engelli hakkıyla emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sevk edeceği hastane sağlık kurulundan en az yüzde 40 oranında işgücü kaybı olduğuna dair rapor ve maliyeden vergi indirim hakkı alınmalı. 6 Ağustos 2003-30 Eylül 2008 arasında sigortalı olan engelliler kademeli emeklilik hakkına sahip.

Emeklilik dilekçesinde; kimlik bilgileri, kişisel bilgiler, çalışma bilgileri, bağlı olunan sigorta kolu ile ilgili bilgiler istenmektedir. Form internetten veya Sosyal Güvenlik Kurumun web sitesinden temin edilebilmektedir. Temin edilen form doldurulduktan sonra formun çıktısı alınarak kuruma teslim edilmelidir. Ayrıca e-Devlet sistemi üzerinden forma erişebilmek ve doldurmak da mümkündür.

Emeklilik Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik dilekçesi ile emeklilik başvurusu yapanların başvurularını sorgulayabilmeleri mümkündür. Bunun için dilekçeleri ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumuna gidebilecek olmalarının yanı sıra e-Devlet ve SGK websitesi üzerinden de sorgulama yapılabilmektedir. Ayrıca ALO 170 hattı aranarak, emeklilik başvurusunun onaylanıp onaylanmadığı ile ilgili bilgi alabilmek mümkündür.

Emeklilik Başvuru Dilekçesi Nereye Verilir?

Emekliliğe başvuru dilekçesi, sigortalının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine verilmelidir.

E-Devlet Üzerinden Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet sistemi üzerinden emeklilik dilekçesinin gönderilebilmesi için izlenmesi gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır:

  1. https://www.turkiye.gov.tr (e-Devlet) adresine giriş yapılmalıdır.
  2. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için ana sayfanın sağ üst köşesindeki giriş yap butonuna tıklanmalıdır.
  3. Açılan sayfadan kimlik doğrulaması yapılarak sisteme giriş sağlanabilmektedir. Kimlik doğrulaması yapabilmek için ise 5 farklı giriş yöntemi sunulmaktadır. Bu yöntemlerden en çok tercih edileni e-devlet şifresi ile giriştir. E-devlet şifresi PTT şubelerinden 2 TL ödenerek alınabilmektedir.
  4. E-hizmetler menüsüne girilmelidir.
  5. Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
  6. Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek olan işlemler içerisinden 4A Emeklilik Kaydı seçilmelidir.
  7. Açılan sayfadaki form doldurulmalıdır. T.C: kimlik numarası, ad, soyad, doğum tarihi, yaş ve cinsiyet bilgileri girildikten sonra ilerle butonuna tıklanmalıdır.
  8. Dilekçede istenen işe başlangıç ve işten ayrılış tarihi, emekliliğin hak edildiği tarih gibi kısımlar doldurulmalıdır.
  9. Form eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra gönder butonuna tıklanmalıdır.
Engelli Emeklilik Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Engelli vatandaşlarımızın da emeklilik işlemleri diğer çalışanlarda olduğu gibi ilgili SGK tarafından yapılmaktadır. İlgili belgeleri aşağıda madde madde görebilirsiniz. Ayrıca, ilgili belgeleri SGK’nin web sitesinden indirebilirsiniz.

İşçiler için gerekli olan evraklar:

  • Emeklilik tahsis ve talep formu
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 2 adet yeni çekilmiş fotograf
  • Sigortalı hesap fişi (sigortalının bordrosu henüz Kuruma verilmemiş son dönem çalışmalarını gösterir ve ilgili işveren tarafından düzenlenerek onaylanmış hesap fişi)

Bağkurlular için gerekli evraklar:

  • Yaşlılık aylığı talep formu (Doldurulacak)
  • Sigortalılık belgesi.
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Ödendiği halde hesapta görünmeyen primlere ait makbuzlar

Not: Emeklilikte engel durumunuza, sigorta başlangıç tarihinize ve kaç yıl çalıştığınıza göre yazmanız gereken dilekçede farklılıklar olabilmektedir. Hata yapmamak için çalıştığınız kurum veya SGK’ye giderek detaylı bilgi aldıktan sonra dilekçe yazmaya başlayabilirsiniz.

Engelli Emeklilik Dilekçesi Örneği
                               T.C.
                 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
               Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
           Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına
                                                     ANKARA


       Kurumunuz ............... biriminde çalışmaktayım. 5510 Sayılı kanunun geçici 4. maddesine göre .......... hizmet günümü doldurdum. Emekliye ayrılmak istiyorum. 
       Bu hususta gereğini bilgilerinize arz ederim. ../../....


                                                             İmza
                                                         Ad Soyad

T.C. No:
Tel No :
Adres  :

Yararlanılan Kaynaklar:

Dilekçe Örneği