Dilekçe ÖrneğiDilekçe Örnekleri, Dilekçe Nasıl Yazılır, Word Pdf Dilekçe İndir, Dilekçe Yazma, Dilekçe Örneği
dilekceornegi.com'a hoş geldiniz.
Detaylı Hesap Planı Örneği

Detaylı Hesap Planı Örneği

Detaylı Hesap Planı Örneği

“Detaylı Hesap Planı Örneği” başlıklı içeriğimizde; hesap planı türleri ve kullanım alanlarına dair detayları yazımızda bulabilir ve ilgili belgeyi pdf formatında indirebilirsiniz.

Ek olarak, yazımızın sonunda yer alan belge, “detaylı hesap planı” adı altında paylaşılan belgedir. Diğer hesap planı evrakları için “T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü” başlığı altında paylaştığımız bağlantılara göz atabilirsiniz.

Hesap Planı Nedir?

​Muhasebe işlemlerinin kaydedilmesinde kullanılan ve standardize edilmiş hesapların yer aldığı listeye denir. Hesap Planı üzerinde Hesap Kodları yer almaktadır. Bu hesap kodları belirli bir sisteme ve mantığa göre oluşturulmuştur. Bu kapsamda, aynı hareketlerin daima aynı hesaplara kaydedilmesini sağlayan özel bir yapı söz konusudur. Hesap planındaki ana kodlar ve hesaplar değiştirilemez, fakat muhasebe yapısı oluşturulurken istenilen alt hesaplar seçilerek muhasebe kayıtlarında kullanabilirler.

Standart Tek Düzen hesap planı Hesap Kodu ve Hesap Adı’ndan oluşmaktadır. Standarttaki ana hesap kodları 3 hanelidir. Fakat ihtiyaca göre alt hesaplar açılabilmektedir. Açılabilecek alt hesaplar için bir sınırlama yoktur (Kaynak: Superonline).

Hesap Planı Nasıl Çalışır?

Hesap planı, tanımlı temel hesaplara göre firmaya özel yapılandırılan alt hesaplardan oluşur. Aynı nitelikteki işlemlerin artış ve azalışlarının izlendiği çizelgelere hesap denir. Varlık, kaynak, borç, alacak unsurlarının her biri için bir hesap açılır, artış ve azalışlar bu hesaplar üzerinde izlenir.

Hesap Grupları Nelerdir?

Hesap planında yer alan ana hesap grupları dönen varlıklar, duran varlıklar, kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar, öz kaynaklar, gelir tablosu hesapları, 7/A seçenekli maliyet hesapları, 7/B seçenekli maliyet hesapları, serbest hesaplar ve nazım hesaplardır (Kaynak: Milliyet).

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü

Aşağıda yer alan hesap planları Muhasebat Genel Müdürlüğü resmi web sitesinden edinilmiştir; istediğiniz hesap planını indirmek için üzerine tıklamanız yeterlidir.

Hesap Planları:

  1. Yardımcı Hesap Talep ve Değişiklik Formu
  2. Genel Bütçe Hesap Planı
  3. Özel Bütçe Hesap Planı
  4. DDK Hesap Planı
  5. Mahalli İdareler Hesap Planı
  6. Sosyal Güvenlik Hesap Planı
  7. Üniversiteler Hesap Planı
Detaylı Hesap Planı Örneği
Dilekçe Örneği