RTÜK Şikayet Dilekçesi Örneği

RTÜK

RTÜK’e şikayetlerin nasıl, hangi kanallar aracılığıyla iletilebileceği konusundaki ayrıntılara girmeden önce sizlere RTÜK’ün tam olarak ne olduğunu ve hangi görevlere sahip olduğundan bahsetmek istedik. Yazımızın devamında ise RTÜK’e şikayet, RTÜK şikayet hattı ve RTÜK şikayet takibi gibi konulara ilişkin tüm detayları görebilirsiniz.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşudur. Üyeleri TBMM Genel Kurulu tarafından siyasi partilerin adayları arasından seçilir. Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkilendirilmiştir.

RTÜK’ün Görevleri Nelerdir?

Üst Kurulda bilgi işlem, bilgi ve iletişim sistemleri ile otomasyonla ilgili stratejileri oluşturmak, bu alandaki teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek, bilişim personelinin bilgi teknolojileri alanında güncel bilgiler edinmesini sağlamak, orta ve uzun vadeli planlar geliştirmek ve bu planlar çerçevesinde bilişim proje çalışmalarını başlatmak, yürütmek, izlemek, sonuçlandırmak ve Üst Kurula sunmak.

RTÜK’ün sorumlu olduğu tüm konulara ilişkin resmi metne, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

RTÜK Sıkça Sorulan Sorular

RTÜK, sık sorulan sorulara ilişkin kapsamlı bir bildiri yayımlamıştır. Dolayısıyla yazımızın konusunu oluşturan cezalar ve şikayetler hakkında sık sorulan bazı soruların yanıtları aşağıda sizinle paylaşılmıştır.

  • Radyo ve televizyonlara yayınları nedeniyle ne gibi cezalar veriliyor?

6112 sayılı Kanunun 32 nci maddesi uyarınca Üst Kurulun yayıncı kuruluşlar hakkında uyguladığı idari yaptırımlar; uyarı, program durdurma ve idari para cezası şeklindedir. Ayrıca ihlalin niteliğine göre, geçici yayın durdurma ve yayın lisansının iptali de söz konusu olabilmektedir.

  • Verilen idari yaptırım kararlarına karşı nereye ve ne kadar süre içerisinde başvurulabilir?

İdarî yaptırım kararlarına karşı 2577 sayılı İdarî Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre yargı yoluna başvurulması mümkündür. Ancak, idare mahkemesinde dava, işlemin tebliği tarihinden itibaren onbeş gün içinde açılır.

  • Yayın yasağı kararlarının alınmasında Üst Kurulun rolü bulunmakta mıdır?

Yayın yasağı kararlarının alınmasında Üst Kurulun rolü bulunmamaktadır. Üst Kurulun yayın yasakları konusunda görevi kurumsal internet sitesinin “Yayın Yasakları” bölümünde Cumhurbaşkanlığı tarafından getirilen geçici yayın yasağı kararları ile mahkemelerce verilen yayın yasağı kararlarının yayınlanması yoluyla medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tebliğinden ibarettir.

RTÜK’ün sık sorulan sorulara ithafen hazırlamış olduğu bildiri metinlerinin tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız.

RTÜK İletişim Bilgileri

Adres: RTÜK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği – Üniversiteler Mah. 1597. Cad. No: 13 Bilkent Çankaya ANKARA 06800

Faks: 297515@fax.rtuk.gov.tr 

E-posta: bilgiedinme@rtuk.gov.tr

Görüş ve şikayetlerinizin nasıl yapılacağı ile ilgili detaylar yazımızın devamında yer almaktadır.

RTÜK’e Şikayetin İletilmesinden Önce Ne Yapılması Gerekir?

RTÜK’e rahatsız olunan herhangi bir programla ilgili bildirimde bulunacak kişinin, yayımlanan programın ismini ve şikayetin konusunu oluşturan olayın gerçekleştiği saati not etmesi gerekmektedir.

RTÜK’e Şikayetler Nasıl Yapılır?

Üst başlıkta belirtildiği gibi RTÜK’e şikayet edilecek programın, rahatsız edici unsurlar barındırdığı düşünülen anın zamanı not alınmalıdır. Akabinde kişinin şikayetini iletebileceği bir kanal yardımıyla süreç tamamlanmalıdır.

RTÜK’e rahatsız olduğunuz programı bir dilekçe yazarak şikayet etmenize gerek yoktur. Dilekçe yazmadan RTÜK’e şikayetinizi iletebileceğiniz birden fazla yöntem vardır. Bu şikayetler; RTÜK’ün kendi web sitesinden yapılabileceği gibi, telefon, e-Devlet veya mobil uygulama üzerinden de gerçekleştirilebilir.

  • Telefon üzerinden şikayet iletme:

Televizyonunuzun başında anlık olarak ALO 178 veya 444 1 178 numaralı telefonu arayarak şikayetinizi bildirebilirsiniz. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise +90 312 297 49 00 numarasını arayarak RTÜK Çağrı Hattına ulaşabilirler.

  • RTÜK’ün resmi web sayfası üzerinden şikayet iletme:

En etkili bir diğer yöntem ise RTÜK’ün resmi internet adresinde sunulmuş olan iletişim formudur. Bu formda detaylıca belirteceğiniz kişisel bilgilerinizin akabinde şikayetlerinizi veya beğenilerinizi belirtebilirsiniz.

RTÜK’ün resmi şikayet/beğeni formuna ulaşmak için buraya tıklayınız.

  • e-Devlet üzerinden şikayet iletme:

RTÜK’ün resmi web sayfasında olduğu gibi detaylı bir şekilde dolduracağınız formla şikayetinizi iletebileceğiniz bir diğer kanal ise e-Devlet’tir. Aşağıda verilmiş olan bağlantıya tıklayarak ilgili sayfaya erişebilir ve e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

RTÜK’ün e-Devlet sayfasına ulaşmak için buraya tıklayınız.

  • RTÜK’ün resmi mobil uygulaması üzerinden şikayet iletme:

Son şikayet yöntemi ise IOS veya Android telefonlarınıza, App Store ya da Google Play Store üzerinden indirebileceğiniz resmi RTÜK uygulamasından gerçekleştirilebilmektedir. Uygulamayı indirip giriş yaptıktan sonra iletişim sayfasından şikayetini iletebilirsiniz.

RTÜK’ün resmi mobil uygulamasını QR kod ile indirmek için buraya tıklayınız.

RTÜK Şikayet Takibi Nasıl Yapılır?

RTÜK şikayet takibinizi, bilgiedinme@rtuk.gov.tr e-posta adresi üzerinden yapabileceğiniz gibi ALO 178 veya 444 1 178 numaralı telefonları arayarak yapabilirsiniz.


RTÜK’e şikayet iletme sürecinde faydalı olabilecek diğer kaynaklar:

Scroll to Top