Dilekçe ÖrneğiDilekçe Örnekleri, Dilekçe Nasıl Yazılır, Word Pdf Dilekçe İndir, Dilekçe Yazma, Dilekçe Örneği
dilekceornegi.com'a hoş geldiniz.
İşkur İşsizlik Maaşı Ödeneği Başvuru Dilekçe Örneği

İşkur İşsizlik Maaşı Ödeneği Başvuru Dilekçe Örneği

Türk Akreditasyon Kurumu Dilekçesi
Türk Akreditasyon Kurumu Dilekçesi

İşsizlik Maaşı / Ödeneği Nedir ? Kimler alabilir ?

İşsizlik maaşı maaşlı çalışan kişilerin işlerini kendi kusurları veya istekleri dışında yani işveren tarafından işten çıkarılmaları , işyerinin kapanması , ülke genelini veya yaşanan bölgeyi etkileyen mücbir sebepler gibi sebeplerle işlerini kaybeden kişilerin kısa süreli maddi ihtiyaçlarını karşılamak adına Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Sosyal Devlet politikası gereği sunmuş olduğu bir ödenektir. Yani işini kendi isteği ile istifa ederek kaybedenler veya herhangi bir kusurları sonucu iş akdi fesh edilen kişiler işsizilik maaşı yani işsizlik ödeneği alamazlar.

İşsizlik ödeneği alınabilmesi için genel mantık çok basittir, son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş yani sigortalı olarak bir işte minimum 20 tam ay görev almış kişiler işsizlik ödeneği başvurusu yapabilecek kişilerdir. Son 36 aylık dönemde parçalar halinde de olsa 20 tam ay çalışma süresini dolduran herkes işsizlik maaşı işsizlik ödeneği başvurusu yapabilir.

Bir diğer kriter ise son çalışılan işyerinde 120 gün yani 4 tam ay veya fazlası görev alınmış olması ve bu işyerinden kusur veya istifa ile ayrılmış olmaması gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz kriterleri özetlersek son 36 ayda 20 tam ay sigortalı olarak çalışmış ve son çalıştığı işyerinde 4 tam aydan fazla çalışmış olan her Türk Vatandaşı işsizlik maaşı veya işsizlik ödeneğine başvurabilir.

İşsizlik Maaşı İşsizlik Ödeneği ne tutarda ödenmektedir ?

İşsizlik maaşı sigorta prime esas kazanç yani brüt işçi maaşı üzerinden hesaplanır ve ödenecek tutar son 4 tam aylık ortalama günlük maaş dikkate alınarak hesaplanır ve son 4 aylık ortalama gelirin %40 ı olarak ödenir.

Yani son 4 aylık bordro maaş ortalamanızın %40 ı kadar işsizlik maaşına hak kazanabilirsiniz.

İşsizlik maaşında devletin belirlediği bir alt ve üst sınır bulunmaktadır, bu alt sınır asgari ücretin %40 ı ve üst sınırda asgari ücretin %80i dir, burada yüksek maaş alan kişilere tatsız bir sürpriz bulunmaktadır. Prime asas maaşları ne kadar yüksek olursa olsun brüt asgari ücretin %80inden fazla bir işsizlik maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanmamaktadır.

İşsizlik Maaşı , İşsizlik Ödeneği ne kadar süre boyunca ödenmektedir ?

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi son 3 yıl boyunca yani son 36 aylık dönem dikkate alınarak işsizlik maaşı işsizlik ödeneği hakkı sözkonusu olabilmektedir. Son 3 yılın tamamında yani en az 1080 gün boyunca sigortalı çalışan kişiler 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirler. Toplam 900 gün yani son 36 ayın 30 tam ayı veya fazlasında sigortalı çalışan kişiler 8 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirler. Toplam 600 gün yani son 36 aylık dönemde 20 tam ay sigortalı çalışmış olan kişiler ise 6 ay boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanabilirler.

Bu kural çok basittir, son 3 yılın tamamında sigortalı çalışanlar 10 ay , son 3 yılda en fazla 6 ay işsiz kalanlar 8 ay , son 3 yılda en fazla 16 ay işsiz kalanlar ise 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilirler.

İşsizlik maaşı , İşsizlik ödeneğine nasıl başvuru yapılır ?

İşsizlik maaşı işsizlik ödeneği başvurusu şahsen işkur müdürlüklerine yapılır veya edevlet üzerinden de başvuru yapılabilir. Şahsen yapılan başvurular işkur il müdürlüğüne mesai saatleri içerisinde şahsen gidilerek yapılmaktadır ve dilekçe haricinde bir belge talep edilmemektedir, tüm sigorta geçmişi sistem üzerinde görüntülenmektedir.

Yalnız işverenin son SGK kaydını yapmamış olması veya kaydın 10 gün geriye dönük yapılabilmesi veya SGK sisteminde aysonu prosedürleri tamamlanmamış olması gibi sebepler ile işyerinden çıkışın hemen birkaç gün sonrasında çıkış gözükmeyebilir, bu sebeple işsizlik maaşı başvurunuzu işverenin çıkışınızı yapmış olduğundan emin olarak yapmanız önemlidir.

Aşağıda örneğini sunmuş olduğumuz İşkur İşsizlik Maaşı Ödeneği Başvuru Dilekçe Örneği ni ister kopyalayarak bilgisayarınızda düzenleyebilir, isterseniz word yada pdf formatında hazır dilekçeyi bilgisayarınızda düzenleyebilir veya isterseniz boş bir a4 sayaya elyazınız ile yazarak kendi kişisel bilgileriniz ve son çalıştığınız işletme bilgileri ile doğru giriş çıkış tarihleri ile düzenleyerek ıslak imzalı olarak işkur bölge müdürlüğüne teslim ederek işsizlik maaşı ödeneği başvuru işleminizi başlatabilirsiniz. Durumu 170 SGK çağrı merkezinden takip edebilirsiniz. Konu ile ilgili resmi bilgilere aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu Web Sitesi

İşkur Türkiye İş Kurumu İşsizlik Ödeneği Sayfası

İşkur İşsizlik Maaşı Ödeneği Başvuru Dilekçe Örneği




	

		TÜRKİYE İŞ KURUMU ................................. MÜDÜRLÜĞÜNE

	
	İsim Soyisim : 

	TC No : 

	İkamet Adresi : 


	Son 3 Yılda SGK bağlı çalışılan işyerleri :


	1. İşyeri Ünvanı :
	
	İşe Başlama Tarihi : 				İşten Çıkış Tarihi :

	
	2. İşyeri Ünvanı :
	
	İşe Başlama Tarihi : 				İşten Çıkış Tarihi :

	
	3. İşyeri Ünvanı :
	
	Çalışma Başlangıcı / Çalışma Sonu :
	

		Yukarıda bilgilerini sunmuş olduğum işyerlerinde son 3 yıl içerisinde ............ Ay ............ Gün çalışma geçmişim bulunmaktadır. Şuanda herhangi bir işyerinde çalışmamaktayım. Tarafıma işsizlik ödeneği bağlanmasını talep ederim. Başvurumun değerlendirilmesi için gereğini saygılarımla arz ederim.

				
	

	Tarih : 						

İsim Soyisim : 					

İmza : 						
Dilekçe Örneği
error: