Dilekçe ÖrneğiDilekçe Örnekleri, Dilekçe Nasıl Yazılır, Word Pdf Dilekçe İndir, Dilekçe Yazma, Dilekçe Örneği
dilekceornegi.com'a hoş geldiniz.
Boşanma Davası Dilekçe Örneği

Boşanma Davası Dilekçe Örneği

Boşanma davası nedir ? Boşanma davası nasıl açılır ?

Evlilik iki kişinin eş olarak birbirini kabul ettiğini tescil ettiği , resmi ve hukuki bir boyut kazandırdığı bir işlemdir. Evlilik işlemleri devlet adına il ilçe belediyeleri ve bazı durumlarda kaymakamlıklar yada valilikler yürütmektedir. Bulululan il büyükşehir veya ilçe belediye teşkilatları varsa ise ilçe belediyelerine , ilçe belediye teşkilatı yoksa il belediyesine, belediyeler bu işlemlerden sorumlu değilse veya OHAL seçim görevden alınma vb sebepler ile belediye işlemlerinin bir kısmı veya tamamı kaymakamlık veya valilik makamınca yürütülüyorsa kaymakamlık veya valilik üzerinden yapılmaktadır.

Evliliklerin kamu kurumlarında yapılmasının sebebi eşlerin evlenmeyi tamamen kendi rızaları ile istiyor olduğunun tarafsızca tesbitinin yapılması ve bunun en az 2 devlet memurunca onaylanması ve devlet kaydına kişilerin hür iradeleri ile hayatlarını birleştirmiş bir çift olarak kaydedilmesidir. Evlilik anında evlilik hukuğu da başlamış kabul edilir ve evlilikten 1 dk sonra bile vefat eden bir kişi için miras hukuğu eş ile başlamaktadır. Bu sebeple evlenme sonucunda kişilerin hayatındaki tüm hukuki işlemlerde evli bir kişinin yaşayacağı tüm değişiklikler ortaya çıkacaktır.

Evliliklerin tamamının eşler vefat edinceye kadar sürmesi umut edilir ve öyle başlanır fakat her zaman süreç bu şekilde yürümez ve kaçınılmaz şekilde boşanmalar olur. Evliliklerin ilk 5 yılına kadar olan boşanmaların oranı toplam boşanma oranının yarısından fazladır, yani yürümeyecek evlilikler ilk 2 senede veya ilk 5 senede büyük ölçüde ortaya çıkar ve evliliğin sonlandırılması gerekir. Evliliğin sonlandırılması yalnızca mahkeme kararı ile olabilmektedir, yani evlenirken 2 şahit ile belediyeye bir iş günü giderek 1 saat içerisinde evraklarınız tamam ise evlenmeniz mümkündür fakat iş boşanmaya geldiğinde tüm hukuki boyutları kaleme alındığında binlerce sayfalık kanun ve maddelere konu olan evlilik ve boşanma hukuğu devreye girer, bu kanun ve maddeler boşanmakta olan eşlerin haklarını , sorumluluklarını , maddi manevi zenginliklerini ve evlatlarının velayetlerini nasıl yöneteceğinin belirlenmesi ve adil bir şekilde kararlaltırılması için vardır.

Boşanma işlemi için taraflar birlikte veya yalnız başlarına dava açabilirler, birlikte açılan davalar genellikle anlaşmalı boşanma adını taşır ve bu davalar kısa ve uzlaşma ile neticelenmektedir. Bir tarafın açtığı davada ise karşı tarafın bir kusuru sonucunda eşlerin birinin evliliğini sürdürmeme kararı alması etkilidir ve bu davalar kimi zaman çekişmeli ve problemli geçebilmektedir. Ama boşanma davasının görüleceği mahkeme Aile Mahkemeleridir, aile mahkemesi bulunmayan bölgelerde ise Asliye Hukuk mahkemeleri yetkilidir. Bazı adliyelerde dava yoğunluğuna göre ünvan ayrı fakat duruşma salonları , hakimler savcılar ve adliye personelleri dahil aynı olabilmektedir. Burada kural bellidir, varsa aile mahkemesi yoksa asliye hukuk mahkemesine şahsen veya avukat marifeti ile vekaleten başvuru yapılması gerekmektedir. Bir baroya kayıtlı olan bir avukat dışında bir şahsın vekalet ile başvuru yapma şansı yoktur. Vekaleten adli işlemleri yalnızca avukatlar yapabilmektedir.

Boşanma sebepleri nelerdir ?

En yaygın boşanma sebepleri arasında şiddetli geçimsizlik , eşler arası anlaşmazlık , kişisel sevgi ve saygının yok olması , karşılıklı sevgi saygı hoşgörünün tükenmesi veya olmaması , Kaba davranışlar küfür hakaret aşağılama , fiziki şiddet , aldatma , sapkın cinsel eğilimler , cinsel münasebetin olmaması , ağır psikolojik travmalar sonucunda zihinsel dengesizlik , çocuklara karşı şiddet, 2. derece aile yakınları ile yaşanan husumet ve tartışmalar , maddi sebepler , manevi sebepler , alkol uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sebepler genel boşanma sebeplerinin neredeyse %90 kısmını oluşturmaktadır. Yani ben başkasına aşık oldum boşanalım diyen kişi sayısı %1 den azdır. Yani Türk toplumunda evlilik birliği genellikle büyük ve haklı sebepler ile zarar görür ve boşanma ile sonuçlanır.

Her 10 yılda boşanma oranları dikkat çekici biçimde artmakta ve bu genel toplum yapısında yaralı insan nüfusunu artırmaktadır. Boşanma yaşamış erkekler yeniden evlenmekten uzaklaşma eğilimindeyken kadınlar daha çok yeni bir evlilik yapmayı önceliğe alabilmektedir. Bu genel sosyal çevre etkisi ve kadınların güvende olma hissine daha çok ihtiyaç duymalarından da kaynaklanmaktadır.

Boşanma sebeplerini düşündüğünüzde acaba bu anlaşmazlığı çözebilirmiyim veya eşim çözebilirmi sorusunun cevabına düşünerek cevap veriyorsanız, boşanma davası açma kararınızı bir süre daha düşünmeniz önemlidir.

Boşanma davası vekaleti için gelen eşlerin çok büyük kısmı kendilerine açılmış boşanma davasını posta yoluyla öğrendiklerinde yaşadıkları hayalkırıklığını hayatlarındaki en büyük hayalkırıklığı olarak adlandırmaktadır ve eşlerine güvenlerinin en büyük yara aldığı an kabul ettiklerini beyan etmektedir. Yani boşanma noktasına gelmeden önce durulacak her durak bir çare her çaba bir tutunma çabası olarak düşünülmeli ve imkanlar sonuna kadar kullanılmalıdır. Boşanma davası açılmış evliliklerin normalleşmesi az görülen bir durumdur. Tabi şiddet aşağılanma vb utanç duyulacak kabahatleri olan eşlerden boşanmak isteyen kişiler kararlarında net olmalıdır.

Boşanma Davası Nasıl Açılır ?

Yazımızın başlarında belirttiğimiz gibi Aile Mahkemesine veya Asliye Hukuk mahkemesine şahsen verilecek bir dilekçe ile boşanma davası açılabilmektedir. Vekalet verilmiş bir avukat da bu davayı açabilmektedir. Dava dilekçesi boşanma ile ilgili tüm bilgileri ve talepleri içerecek şekilde düzenlenmesi beklenmeyen bir dilekçedir. Boşanma davalarında mahkeme hakimi önce tarafları huzuruna aldığı ve ifadelerine başvurduğu bir duruşma yaparak boşanmak isteyen tarafı ve eşi etraflıca dinleyerek boşanma sebebini her iki tarafın ne şekilde yorumladığını ve ifade ettiğini dinleyerek davanın kabulüne , reddine veya eşlerin evliliklerini yürütebilmeleri için yönlendirmelerine karar vermek üzere erteleme kararları da verebilmektedir. Hakimlerin temel prensibi evlilik birliğinin bozulmasının oluşturabileceği zararları ve eşlerin tutumlarının beraber değerlendirilerek giderilebilecek küçük sorunları olan evliliklerin kurtarılmasının teşvik edilmesi , ama bu yapılırken de bir eşin diğer eşi mağdur ettiği durumlar varsa mağdur eşin eşinden korunması temel olarak amaçlanmaktadır.

Yani eşinden sürekli dayak yiyen bir kadının açtığı dava ile eşinin yaptığı yemeklerin berbat olduğunu düşünen bir erkeğin açtığı davayı aynı hakim farklı bir şekilde yönetecek ve çok farklı bir dava seyri olacaktır. Bir dava belki 2 duruşmada karara bağlanacakken, dayakçı eş hakkında şiddet suçundan ayrı bir dava da açılabilecekken , diğer davada eşlere karşılıklı iletişimlerini güçlendirmeleri ve evlilik danışmanlığı almaları için 6 ay süre vererek duruşmayı kapatabilecektir.

Yani her boşanma davasının kendine özel gerekçeleri vardır ve her dava farklı bir seyir izlemektedir. Bu sebeple boşanma davaları çok farklı bir hukuki süreç geçirir ve sosyal yönü çok yüksek olan davalar olarak görülmektedir. Bu sebeple bu noktada avukatlara da büyük görev düşmektedir, değerli bir avukat aldığı 100 boşanma davasının 70 tanesini boşanmama ile sonuçlarandırabildiğini gurur ile anlatmaktadır ve gerçekten de boşanmaların önlenmesi bir anlamda evliliklerin bozulmaması büyük ve mutluluk verici bir hadisedir.

Yinede gerçek sebepler ve mağduriyetler ile boşanma yoluna giren kişilerin dava açabilmesi için Boşanma Davası açması için sunması gereken dilekçeyi aşağıdaki Boşanma Davası Dilekçe Örneği ile edinebilirsiniz. Burada davacı davayı açan kişiyi , davalı boşanmak istediği eşin bilgileri yazılmalıdır. Yazacağımız örnek dilekçede aşırı alkol kullanımı ve hakaret kabahati olan eşinden boşanmak isteyen bir kişinin dilekçe örneği sunulmuştur. Kendi dilekçenizi sunarken haklı gerekçenizi kısa ve net biçimde belirtmeniz yeterlidir.

Dava açma dilekçelerinde tüm detaylar beklenmez, 1. duruşmaya tüm gerekli bilgi belge delilleri ve görüşüne başvurulacak tüm şahitlerin isim adres bilgilerini hazır ederek katılmanız gerekmektedir. Ayrıca 1. duruşmada konu ile ilgili hakimin soracağı detaylı sorulara yanıt verebilecek bilgi hazırlığında katılınız. Yani hakim siz eşim beni aldatıyor dediğinizde eşiniz sizi kimle ne zaman ve nerede aldattı diye muhtemelen soracaktır, sormasa dahi eşiniz efendim ben altatmadım kimle ne zaman nerede aldatmışım bir söylesinler yapmadığım şeyi neden iftira ediyorlar diyecektir. Mahkemede hakime ben eminim ben bunu hissediyorum bana soğuk davranıyor diye cevap veremezsiniz. bunun bilincinde olunuz.

Aşağıda sunmuş olduğumuz dilekçe örneği bir hukuki dilekçe örneğidir, açıklama kısmı ve istem kısmı sizin boşanma gerekçelerine uygun biçimde yazılmalıdır. Örneğimizde (hayal edilmiştir) alkol kullanan ve ağır hakaretlerde bulunan ve bunu sürekli yapan bir eşten boşanma davası açarak boşanmak isteyen bir eş tarafından yazılmış bir dilekçe örneği bulunmaktadır. Siz kendi dilekçenizde açıklamalar kısmında gerekçelerinizi , istem kısmında talebinizi yazınız. İsterseniz kopyala yapıştır yaparak bilgisayarınızda düzenleyebilirsiniz. Boşanma Davası Dilekçe Örneği dosyası metnin altında word ve pdf formalatlarında bulunmaktadır, bilgisayarınıza indirerek düzenleme yapma şansınız vardır. Ayrıca mahkemeler elle yazılan dilekçeleri de kabul etmektedir, dilekçenizi okunaklı bir el yazısı ile de yazarak mahkeme kalemine teslim edebilirsiniz.

Avukat Hakim Savcı değilseniz ve hukuk fakultesi okumadıysanız hukuki bilgileriniz yeterli değildir ve hassas bir hukuki süreç olan boşanma davalarında bir avukat tutmanız sizin menfaatinize olacaktır. Hem karşı taraf ile olası sürtüşmeler yaşanabilecek yüzyüze gelme durumlarının önüne geçilecektir, hemde hukuki maddi manevi haklarınız bir hukukçu tarafından korunacak ve iddaa edilebilecektir.

Boşanma Davası Dilekçe Örneği


		


		......... AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE




DAVACI : 		ADINIZ SOYADINIZ
			TC KİMLİK NUMARANIZ


DAVACI ADRESİ : 	RESMİ İKAMET ADRESİNİZ.

DAVALI : 		BOŞANMAK İSTEDİĞİNİZ EŞİNİZİN ADI SOYADI
			TC KİMLİK NUMARASI 
		
DAVA KONUSU : 	Boşanma Davası 


AÇIKLAMALAR: 

	Eşim haftada birkaç kez alkol kullanmakta ve alkolün etkisi ile tarafıma biri küçük biri reşit olan çocuklarımın huzurunda defalarca ağır hakaretler ve küfürler etmektedir. Hiçbir pişmanlık duymamaktadır ve bu durum her hafta yaşanmaktadır. 

	Evliliğimin kendim ve çocuklarım için eziyet verici bir zorunlu yaşam birlikteliğinden başka bir anlamı kalmamış durumdadır. Yukarıda belirttiğim sebepler ile ailemiz ve evlilik birliğimiz yok olmuş durumdadır.
	
	Yukarıda belirttiğim sebepler ile boşanmamıza karar verilmesi maksadıyla mahkemenize başvuru yapma zorunluluğum hasıl olmuştur.

SONUÇ VE İSTEM : 

	Yukarıda belirttiğim sebepler ile evliliğimizin boşanma kararı ile sonlandırılması konusunda boşanma davası açılmasını saygılarımla arz ve talep ederim.

	Davanın kabulü sonrasında , birinci duruşma tarihinden önce tazminat , nafaka ve evlatlarımın velayeti ile ilgili istemlerimi ayrı bir dilekçe ile mahkemenize sunacağımı saygılarım ile beyan ederim. .... / ..... / ...... (DİLEKÇE TESLİM EDİLEN TARİH)

									
																						Davacı

				(DAVACI İSİM SOYİSİM YAZINIZ VE İMZALAYINIZ)

Boşanma davası ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz :

TC Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Şiddete Maruz Kalındığında Yapılması gerekenler ve erişim bilgileri https://ailevecalisma.gov.tr/ksgm/siddete-maruz-kalindiginda/

Mağduriyet yaşayan kişilere daima destek olacak avukatlara en hızlı ulaşabileceğiniz TC Barolar Birliği https://www.barobirlik.org.tr/

TC Adalet Bakanlığı UYAP Vatandaş Portalı https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas.jsp

Dilekçe Örneği