Engelli Raporu Başvuru Dilekçesi

Bir kişinin engelli olup olmadığı ve bedensel engelinin derecesi Sağlık Kurulu Engelli Raporu ile belgelenebilmektedir. Düzenlenen Engelli Raporu tüm kamu kurumları ve özel şirketler tarafından kabul edilmektedir. Devlet Hastanelerinin heyetleri dışında bir özel hastaneden engellilik raporu alınsa dahi hiçbir resmi işlemde kullanılamaz. Engelli Raporu Başvuru Dilekçesi örneği yazımız içerisinde sunulmaktadır.

Resmi Mevzuatta Engelli Raporu “Engellilik Sağlık Kurulu Raporu” olarak belirlenmiştir ve tüm tam teşekküllü devlet hastanelerinin sağlık kurulları bu raporları düzenleyebilmektedir.

Engelli Raporu Nasıl Alınır ?

Engelli Raporu tam teşekküllü devlet hastaneleri başhekimliklerine Engelli Raporu Başvuru Dilekçesi ile müracat edildikten sonra heyeti oluşturan uzman hekimlerin tıbbi muayene değerlendirme ve gerekli olan tahlillerin yapılması sonucunda tıbbi değerlendirme sonuçlarını içeren bir rapordur.

Kişinin engellilik durumu ve vücutlarındaki fonksyon kayıpları belirtilmektedir. Ayrıca engellilik oranı da belirtilmektedir. Sağlıklı bir kişinin 100 birim vücut fonksyonu olduğu kabulü ile engelli kişinin vucut fonksyonlarının ne kadarını kaybettiği belirlenmekte ve belgelenmektedir.

Engelli Raporu hangi sebepler ile alınır ?

Genel olarak engelli raporu engelli kadrolarında çalışacak olan kişilerin almak durumunda oldukları belgelerdir. SGK mevzuatına göre %40 yada daha yüksek bedensel engeli bulunan kişiler engelli kadrolarında çalışabilmektedir. Sağlıklı kişilerin engelli kadrosunda çalıştırılması mevzuata aykırıdır ve kabahattir.

Bu sebeple kamu kurumları ve şirketler engelli kadrolarında engelli kişileri çalıştırabilecekleri için resmi başvuru işlemlerinde dayanak belge olarak kullanmak durumunda olduklarından çalışan adayından Sağlık Kurulu Engellilik raporu talep etmektedir.

Ayrıca çeşitli kamu hizmetleri bedensen engeli olanlara yada yakınlarına indirimli veya ücretsiz olarak sunulabilmektedir.

Örneğin engelli bir kişi ehliyet almak için yada satınalacağı arabayı kullanabilmek için engelli raporu alarak hem sürücü belgesi müracatında emniyete hemde trafik te engelli aracı tescili için trafik tescil şubesine iletmek durumundadır.

EKPSS ile bir kamu kurumuna memur olarak yerleşmek için de aynı şekilde heyet raporu istenmektedir.

Ayrıca özel kurumların da çok farklı uygulamaları vardır, örneğin bazı havayolları engelli yolcuların checkin sırası beklemeyeceğini , uçağa alımda ilk sırayı alacaklarını ve uçakta boş koltuk varsa bedelsiz olarak business class koltuğa alınacaklarını anons etmekte ve bunu yalnızca engelli raporu bulunan ve seyahat esnasında beyan edebilen kişilere sunduğunu belirtmektedir. Bunun gibi sayısız örnek vardır.

Kamu ve Özel kurumların engelli kişilerin işlemlerini kolaylaştırmak ve hayatın onların üzerindeki maddi yükünü azaltmak için sunduğu çeşitli avantajlar bulunmaktadır. Avantaj tanımı da aslında doğru değildir, engelinin yarattığı dezavantajları ortadan kaldırma gayreti demek daha doğru olabilir.

Engelliler için özel eğitim veren kurumlar da engellilik raporunu talep edebilmektedir. Kamu yada özel kurumlar engellilik durumunun belgelenmesini talep edebilmektedir.

SGK tarafından sunulan engelli maaşı başvuruları , evde bakım hizmeti , Evde bakım desteği , Vergi indirimi gibi kamu kurumlarının engelliler için açtığı her başlıktaki işlemlerde Engellilik sağlık kurulu raporu gerekmektedir.

Engelli Raporu Başvuru Dilekçesi
Engelli Raporu Başvuru Dilekçesi

Sağlık Kurulu Engellilik Raporu Nedir ?

Engelli kişilerin engellerinin tam sağlıklı bir kişiye göre oranı ve engelin tıbbi tanımını , hangi uzuvlarda ne oranda engel bulunduğu gibi kişinin engellerinin tanımlandığı bir rapordur. Devlet Hastaneleri sağlık kurulları taraından verilmektedir.

Engelli Raporu Başvurusu nasıl yapılır ?

İlgili Devlet Hastanesi Başhekimliğine dilekçe ile müracat yapılarak “Engellilik Sağlık Kurulu Raporu” başvurusu yapılır. Başvuru ardından tıbbi sekreterlik bankosu sağlık kurulunun toplandığı günlerden müsait olan bir günü size bildirir ve randevu oluşturur.

Randevu Günü hastaneye giderek heyet muayene salonu yada odası varsa orada toplu olarak bulunan hekimlere muayene olmanız veya heyeti oluşturan hekimlerin görevli olduğu kliniklerde muayenelerinizi olarak kurulda görevli olan branşlardaki uzman hekimlerin değerlendirmelerini yapmaları gerekmektedir. Daha sonra kurul engeller, engellerin etkilerini ve engellerin artma azalma durumlarını da değerlendirerek Engelli Raporu hazırlar ve hastane kaleminden bu belgeyi alabilirsiniz.

Aynı zamanda enabız sistemine da kaydedilecek bu rapor ile daha sonraki dönemde gerekli kurumlara sunmak üzere kullanabilirsiniz.

Başvuru için neler gereklidir ?

Şahsen başhekimlik makamına dilekçe ile başvurulması veya tıbbi sekreterlik biriminden şahsen müracat yapılması. Geçerli Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı veya Geçerli Pasaport sunulması. Başvurulan hastaneye göre değişmek ile beraber 5 ila 7 adet arası güncel vesikalık fotoğraf.

Başvuru yapıldıkran sonra randevu zamanında gidilerek engellilik raporu için muayeneler yapılır ve yazı işlerinin tamamlanacağı gün bildirilir.

Rapor hazırlandıktan sonra şahsen teslim alınması gerekmektedir. Belirli oranın üstünde ve hareket zorluğu olan veya yatalak engelli kişilerin birinci derece yakınları da imza karşılığında heyet raporu alabilirler.

Bilinci kapalı veya zihinsel engelli kişilerin raporları için Veli yada Vasileri tarafından başvuru yapılmaktadır. Ayrıca hareket engeli olan engelli kişiler için 112 veya belediyelerin hasta nakil ambulansı gönderimi olabilmektedir.

Engelli Raporu Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır ?

Dilekçe heyet raporu için başvuru yapılacak hastanenin Başhekimlik makamına şahsen yazılmalıdır. Dilekçe Konusu olarak “Engellilik Durumu ile ilgili Sağlık Kurulu raporu ihtiyacımın sunulmasından ibarettir” gibi bir konu açıklaması yeterlidir, engellilik durumunuzu belirtir sağlık kurulu raporu isteminizi açıklayan bir başlık yazmanız anlamlı olur.

Sağlık Kurulu Engelli Raporu için yazılacak dilekçe Türkçe ve dilbilgisi kurallarına uygun ve dilekçe yazım kurallarına uygun biçimde yazılmalıdır. Dilekçe yazımı ile ilgili genel bilgilendirme için dilekçe nasıl yazılır yazımızı incelemenizi öneririz.

Dilekçe açıklama ve istem kısmında kısaca engelli olduğunuzu ve kamu yada özel kurumlara beyan etmek için “Engellilik Sağlık Kurulu Raporu” ihtiyacınız bulunduğunu belirtmeniz ve saygılı bir ifade ile sunmanız yeterlidir. Devlet hastanelerinin rutin işleri arasında yer almaktadır ve genellikle haftanın bir yada iki günü kurulan sağlık kurulları bu gibi raporları günlük işleri arasında kabul etmektedir.

Ayrıca tüm Türk Hekimleri engellilerin ne gibi zorluklar yaşadığının bilincinde olup azami yardımı bir hekimlik vazifesi olarak görür ve yaparlar.

Dilekçenizi düzenlerken örnek alabileceğiniz engelli raporu başvuru dilekçesi örneğini aşağıda bilgilerinize sunuyoruz, kişisel bilgileriniz ile düzenleyerek imzalayarak şahsen müracatınızı yapabilirsiniz. Genellikle aynı gün heyete girme şansınız bulunmamaktadır, uygun zaman aralığını ayırarak başvurunuzu yapınız. Örnek dilekçenin ekinde sunulan raporların sunulması zorunlu değildir.

Sağlıklı günler dileriz.

Engelli Raporu Başvuru Dilekçesi




		Türkiye Cumhuriyeti ................................ Hastanesi Başhekimliğine

	
	
	Dilekçe Konusu : Engellilik Sağlık Kurulu Raporu başvurumun sunulmasından ibarettir.



	Altı yıl önce yaşadığım kaza sonucunda sağ bacağımı ve sağ kolumu etkileyen kalıcı vücut hasarları sebebi ile engelli bir bireyim. Başvuru yaptığım veya yapacağım Kamu Kurumları ve Özel Kurumlar bendensel engelliliğimi belgeleyen ve bedensel engelimin yüzdesini ifade eden bir Engelli Raporunun devlet hastaneleri sağlık kurulunca düzenlenmesini talep etmektedir. Bu sebeple hastanenize müracat zorunluluğum hasıl olmuştur.

	Hastaneniz sağlık kurulu ve hekimlerince gerekli muayene ve tetkiklerin yapılarak Engellilik Durumumun teşhis edilmesi ve bunu belgeleyen  Engellilik Sağlık Kurulu Raporunun düzenlenerek tarafıma teslimi için gereğini saygılarım ile arz ederim.


İsim Soyisim : 

TC Kimlik No : 

İkamet Adresi  :

Telefon :

Eposta :					

								Tarih : 

								İsim Soyisim :

								İmza : 




Ekler : 
Ameliyatlar ile İlgili Epikriz Raporları 4 Sayfa
Röntgen İncelemeleri ve Raporları 4 Sayfa
Tomografi İncelemeleri ve Raporları 4 Sayfa
Vesikalık Fotoğraf 7 Adet

Engelli Raporu Başvuru Dilekçesi PDF İndir

Daha önceki dönemlerde almış olduğunuz ve halen geçerli olan Engellilik Sağlık Kurulu Raporlarını elektronik imzalı ve resmi işlemlerde kullanılabilir biçimde Edevlet üzerindeki Sağlık Bakanlığı hizmetleri arasında yer alan e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama sayfası aracılığı ile almanız mümkündür.

Sağlık Bakanlığının Edevlet üzerinde sunmakta olduğu ve aşağıda önemli olanların listesi bilginize sunulan hizmetler için erişim sayfası : https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi

  • Aile Hekimi Bilgileri ve Hekim değişikliği
  • Enabız Kişisel Sağlık Sistemine Erişim
  • Merkezi Hekim Randevu Sistemi
  • Reçetem Uygulaması
  • Doğum Raporlarına Erişim
  • Çocuk Özel Gereksinim Raporları
  • Durum bildirir Sağlık Kurulu ve Tek Hekim Raporları
  • Psikoteknik Değerlendirme Raporları
  • Gemiadamı , Sporcu ve Sürücü Raporları
  • Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Kurulu Raporları
  • Hes Kodu Üretme Listeleme Sorgulama
  • İlaç ve İstirahat Raporları
  • Kişisel Sağlık Bilgi Formu
  • Okul Çağı Aşı Bilgileri sorgulama
  • Organ ve Doku Bağışı , Nakil ve Bekleme Listesi Sorgulama
  • Seyahat Sağlığı Aşılama Durumu
  • Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi Sınav Sonuçları

TC Sağlık Bakanlığı ALanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu Tanıtım Videosu :

Scroll to Top